Geithol skanse – Batteriet.

Geithol skanse – «Batteriet».

Geithol skanse/Gjetholen befestning – «Batteriet». Geithol befestning blir på folkemunne kalt «Batteriet» og er beliggende i fjellsiden bak Nedre Eiker kirke.IMG_0972

Arrangement 7. juni 2015:

Hvert år fra 1955 har Solberg Musikkorps markert Unionsoppløsningen med Sverige i 1905.IMG_0978

I dag holdt Reidar Andersen interessant kåseri om det som skjedde for 110 år siden. Solberg musikkorps spilte flere stykker under ledelse av sin Svenske dirigent. Fint å høre at Solberk musikorps lever i beste velgående og de tok seg også veldig godt ut med sine nesten nye uniformer. Korpsets støttegruppe serverte vafler og kaker og kaffe. Det var vel 60 personer i tillegg til korpset som hadde møtt opp til det fine arrangementet i vindværet. Sola skinte og folk kosa seg.

IMG_0977

«Geithol Skanse» er et viktig historisk minnesmerke som er verd å ta vare på. Så fint at Solbergelvinger har kjempa for, og har lykkes med å få stedet bevart. Det var visst ikke bare enkelt å få til. Historien forteller at det bare skulle være Vår Herre som skulle kunne bevare Batteriet for fremtidige generasjoner. Så bra at stedet ble fredet uten å blande inn Vår Herre.

Se også fin artikkel av Anne Wollertsen – Eiker Arkiv:

http://www.eiker.org/Artikler/Offentlig_virksomhet/Militaria/geithol.htm

.IMG_0979

.

.

Legg igjen en kommentar