Kjære Gerd! Gratulerer med hundreårsdagen!

  1. mars 2015.

I dag er min kjære nabo Gerd Evelyn Horgen. 100 år.

Hun ble født i Bedehusgata i Krokstadelva den 24. mars 1915. Hun er datter til Klara f Gommerud, som ble født  på Gommerud i Øvre Eiker, 20.11.1884, og Erik Sannerud, født i Krokstadelva 17.6.1882.

Det ble etter hvert en stor familie, mor og far og 8 barn: Harriet, Margit, Laila, Gerd, Synnøve, Ingerid, Ernst og Sonja. Det er stor etterslekt.

Gerd ble gift med Kåre Horgen fra Øvre Eiker og de har 2 barn, Harald og Ragnhild.

Jeg ble født rett over gata for Gerds barndomshjem og har derved kjent familien hele livet. Så ble det også slik at vi etter hvert begge fikk vårt hjem på Temtejordet helt på grensen mot Øvre Eiker, den grenda som har blitt hetende Horgen.

Da Gerd og Kåre gifta seg flyttet de til Oslo og familien bodde på StHanshaugen i hele 45 år. Det var der barna ble født og det var der de levde i den travle delen av livet med arbeid og barn og det aktive voksenlivet. Det var ikke så greit bestandig for da de starta samlivet ble det krig i Norge, men hun beskriver det som lykkelige år.

I 1957 sikra de seg tomt på Eiker da Agnes Temte solgte ut «Nordjordet» fra Temtegården til tomter. Det var ikke langt fra Kåres barndomshjem og her bygde de hytte hvor de tilbrakte alle sommerferier og mye tid ellers. I 1982 bygde de enebolig på tomta og flyttet tilbake til hjembygda Eiker.

Gerd har vært min gode nabo siden 1968 da jeg flyttet opp hit. Det er ikke mulig å få bedre naboer enn dem. Etter at hun ble enke har vi kanskje hatt enda mere kontakt. Med mine interessert for lokalhistorie har det blitt mange koselige samtaler. Hun er jo et av de siste «tidsvitner» fra Krokstadelva f. eks i 20-åra.

Gerd er tross sin høye alder åndsfrisk og fullstendig klar. Hun bor aleine og ordner seg med middag og andre måltider hver dag. Bare søndag får hun ferdig middag fra Solberglia. Hver fredag blir hun hentet til Bråta for samvær med andre eldre. Det er et fint tiltak som hun gleder seg til hver uke.

Vi har en god prat for det meste et par ganger i uka til felles glede. Hun gleder seg også til hvert eneste minutt hun får sammen med familien. Hun har 6 barnebarn og foreløpig 6 oldebarn. Hun snakker med minst en av dem i telefonen hver eneste dag. Ellers er hun ikke ute og går lengre, men det er ikke lenge siden hun hadde sin daglige treningstur ned til postkassene ute ved Klommesteinveien. Og før det hadde hun sitt kjøretøy som hun brukte ned til Krokstadelva når hun skulle i butikken eller til Bedehuset.

Vi kan ikke snakke om Gerd uten å snakke om Bedehuset. Hun nærmest vokste opp på Krokstad Bedehus og tida i Oslo var også preget av det samme miljø der.

Nå gleder jeg meg til en prat med deg og dine like etter klokka ett i dag.

Gratulerer med dagen, kjære Gerd!

Hilsen Sickan og Arne og hele «Horgengrenda»!

En kommentar om “Kjære Gerd! Gratulerer med hundreårsdagen!

  1. Hallo Arne!
    Morro å følle sia di, jeg sluker alt rått så fort det kommer melding om nye ting og tang. At hu Gerd er et gått menneske ærre vel ikkno tvil om, døm var og er goe alle døm som kommer fra Sannerud.
    Har ellers oppretta ei sie sjøl på face book om åssen livet går sin skeive gang her oppe på Pikerfoss.
    Sia oppsto i rein forbannelse da Laagendalsposten, etter non innlegg som skapte litt røre og angasjemang her oppe, døm ville ikke ta inn mine innlegg på dialekt. Så da så….
    Søk på :Hølsplassgubben
    Om du syns det er no så del det gjerne me andre, spre det goe budskap!
    Stå på videre Arne !!!!
    Ha en fått dag!
    Morten A. Kretz

    Liker

Legg igjen en kommentar