Damhusene

Damhusene på Ulevannet og Øyvannet.
I går, 23 oktober 2017, var Hans Jørgen Nilsen og jeg på tur for å se på damhusene på Ulevannet og Øyvannet. Litt sur og kald vind, men fint å komme seg ut i alle fall.

Damhusene er eldgamle og mange har rissa inn navn og årstall på veggene både utvendig og innvendig. Hans Jørgen hadde lånt nøkkel og vi kom oss inn i huset på Øyvannet, men på Ulevannet var det bytta lås.

Damhusene bærer på mye historie og jeg kan kanskje få noen til å fortelle. F.eks. hvem som var damvokter når osv.
Veldig synd at damhuset på Solbergvannet ikke ble tatt vare på da dammen ble forsterka etter uværet «Frida».

Johan Pettersen var damvokter i ca 30 år fra 16. juni 1917 til 1. mars 1947. ble oppsagt pga sykdom. Han ble dårlig til beins og en natt det hadde kommet mye snø klarte han ikke å komme seg innover. Han spurte Antom Blomkvist om hjelp, men heller ikke han klarte å komme seg innover på det vanskelige føret. Dette førte til at Åbogen gikk tom for vann og produksjonen på Krogstad stoppet opp.

Tillegg 13. november 2017:
Har snakka med Sverre Pettersen.   Hans bestefar Johan Pettersen var damvokter i en lang periode. Johan hadde notert sirlig veldig mye.  Notatet i boka forklarer noe om når de enkelte damvokterne hadde jobben.

Per Nilsen hadde vært damvokter i mange år, muligens fra før 1900, og sluttet 15. juni 1917 pga sykdom. Han døde i 1918. Johan Pettersen fra 16. juni 1917 til 1. mars 1947. Deretter begynte Nils Nilsen.

«Nils Damslepper» hadde jobben som damvokter til sin død 8. desember 1968. I en overgangsperiode overtok deretter sønnene hans jobben inntil Arthur Bjurstrøm, som var damvokter for Drammen kommune, også overtok ansvaret for dammene på Ulevannet og Øyvannet.

Hvem var damvoktere før Per har jeg ikke funnet ut.

Johan Pettersen var en «Skaumann» i alle sine dager. I ovennevte bok forteller han om at han var kasserer og oppsynsmann på bilveien fra bygda til Yttervannet. Tar det med selv om det ikke har noe med dammene å gjøre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rune Nilsen forteller om sine minner sammen med bestefar Nils:

«Både oldefar Per Nilsen og bestefar Nils P. Nilsen var damvoktere, og jeg har mange flotte minner fra da jeg «hjalp» bestefar i jobben hans i helgene som guttunge. Gikk innover på fredag, stengte lukene og la oss til på Yttervannstua.  Ofte ble det fisketurer til Vrangla, Dypingen,Sandungen m.fl.
Søndag formiddag var det på tide å åpne lukene igjen før vi tok beina fatt hjem igjen.
Det varierte hvilke vann han tappet mest fra, prøvde vel å «belaste» både Ulevannet og Øyvannet like mye.
I bekken rett innafor Årbogen lå det en stein han brukte som «målestav».
Gikk det for lite vann over den ble det en tur til Lampetjenn for å gi litt ekstra derfra.
Bestefattern fulgte nøye med på værmeldingene, var det meldt regn i dagevis, eller om det ble knallvarmt, måtte han ta med det i beregningen.
Vanligvis ble det tatt 6-8 omdreininger på sveiva som heiste luka, og den måtte settes inn med fett så den glei greit i føringene.
Og så var det bekkerensk, hadde sommerjobb med det i -64, pluss å male røra fra Årbogen ned til Cellosedammen ved Stalltråkka.
Å du herlige tid!!»

Yttervannstua – som ble brukt av damvokterne. Den er antagelig satt opp ikke så lenge etter 1900. Hytta eies nå av familien Hoff. Den er «integrert» i den nye hytta som ble bygget da de kjøpte hytta av Krogstad Cellulosefabrikk. Fotograf. Paul Pettersen 1952.

Damhuset på Ulevannet. Foto Arne Temte 23.10.2017. Det var bytta lås så vi kom oss ikke inn her.

Damhuset på Øyvannet, 23.10.2017. Foto Arne Temte.

 

«Lilløy». Da damhuset på Steindamstjenn skulle rives ble det tatt ned og satt opp på Lilløy og brukt som do og uthus. Det er den tømrede delen vi ser til høyre på huset.

 

 

 

 

 

 

Damhuset på Øyvannet innvendig.

Vi ser at det er rissa inn mange navn og årstall.

.

Inne i huset på Øyvannet. Vi ser en gammel spiker og jeg er ikke i tvil om at denne er laget på Spikerfabrikken i Krokstadelva.

.

 

 

Se flere bilder herhttp://www.eiker.priv.no/#!album-85

10 kommentarer om “Damhusene

  1. Både oldefar Per Nilsen og bestefar Nils P. Nilsen var damvoktere, har mange flotte minner fra da jeg «hjalp» bestefar i jobben hans i helgene som guttunge. Gikk innover på fredag, stengte lukene og la oss til på Yttervannstua. Så ble det fisketurer, Vrangla, Dypingen,Sandungen m.fl.
    Søndag formiddag var det på tide å åpne lukene igjen før vi tok beina fatt hjem igjen.
    Det varierte hvilke vann han tappet mest fra, prøvde vel å «belaste» både Ulevannet og Øyvannet like mye.
    I bekken rett innafor Årbogen lå det en stein han brukte som «målestav»
    Gikk det for lite vann over den ble det en tur til Lampetjenn for å gi litt ekstra derfra.
    Bestefattern fulgte nøye med på værmeldingene, var det meldt regn i dagevis, eller om det ble knallvarmt, måtte han ta med det i beregningen.
    Vanligvis ble det tatt 6-8 omdreininger på sveiva som heiste luka, og den måtte settes inn med fett så den glei greit i føringene.
    Og så var det bekkerensk, hadde sommerjobb med det i -64, pluss å male røra fra Årbogen ned til Cellosedammen ved Stalltråkka.
    Å du herlige tid!!

    Liker

  2. Dette er noe av det siste som er igjen av industrihistorien i Krokstadelva, sammen med et par strekninger av turbinledningen, dette må tas vare på. Derfor er slik dokumentasjon viktig. Den gamle porten på cellulosen ble revet for å gi mer parkering på Storsenteret, det var en tragedie, den kunne vært brukt til andre ting. Jeg håper på større forståelse for vår nære historie når dammer og vassdrag skal holdes ved like. Rune skriver om rensking av bekken, før Frida opplevde jeg å se at tynningsvirke ble felt over vassdraget og var dermed hinder for vannstrømmen, dette i tillegg til halvtette rør under veien bidro til mye skade. Dette var kanskje litt på siden, men det viser hvor viktig det er å holde ting i hevd.

    Liker

  3. Hvem er det som er ansvarlig for å dokumentere og holde ved like slike kulturminner?Kommunen/fylket? Nå går jo begge deler til h.. om et par år, så kanskje man selv må ta bilder og skrive ned informasjon for ettertida.Takk til dere som bidrar med det i dag!
    Er for øvrig helt enig med Hans Jørgen, det er håpløst å se hvordan Krokstadbekken stedvis ikke blir rydda/renska opp-hva skjer neste gang det blir flom?Tenk om man kunne lagd en «historisk sti» langs bekken i området rundt Mølledammen og opp til Spikerfabrikken, med oppslagstavler og info.Det hadde vært noe, det!

    Liker

  4. Bra med engasjement Ranveig! Vi som brenner for lokalhistorien må visst bare gjøre så godt vi kan.- God ide om historisk sti med informasjonstavler. Kulturkontoret er vel rett sted å sende forslag til. Sånn som jeg kjenner dem er det faktisk ok folk som er ansatt der.

    Liker

  5. Nils var vel syk en stund,jeg har forstått det sånn at Dagfinn gjorde jobben med hjelp av pappa,jeg vet ikke om Johny var med på det,Det vet nok Rune.

    Liker

  6. Etter Nils døde ble jobben overtatt av Arthur Bjurstrøm,jeg lurer på om han jobbet i Drammen kommune,det var noe med rettighetene til vannet,men jeg vet egentlig ingenting om det,så jeg tør ikke si noe mer enn det,igjen sikkert noen som kan si noe om dette.

    Liker

Legg igjen en kommentar