Spikerfabrikken

Spikerfabrikken.

En av følgerne til bloggen har spurt meg om jeg ville finne fram til mere historie omkring Spikerfabrikken i Krokstadelva. Akkurat nå er det ferie ved Eiker Arkiv og ikke så lett å finne stoff der. Burde først og fremst ha snakket med Randi Stensmyren som er en av dem som kan mye om emnet. Jeg har ikke mye kunnskap om bedriften, men har i all hast funnet fram noe – og så får vi utdype dette emnet etter ferien.

Etableringen av spikerfabrikken førte til at det ble et eget lite samfunn oppe i Spikerkroken (eller «Fabrikkkroken» eller bare «Kroken.) Jeg har skjønt at samholdet blant de som bor der og bodde der og som har tilhørighet dit, er veldig sterkt. Spikerfabrikken som var i drift fra 1762 til 1893, førte til av vi fikk innflytting til Krokstadelva fra hele Østlandet – noen kom også fra Sverige. Innflytterne hadde blant annet stor påvirkning på «Krokstadelvadialekten». De ble Krokstadelvinger og i dag er jo «halve Krokstadelva» etterkommere etter Spikerfabrikkarbeidere, f.eks. Bjurstrømslekta.

(Anders Magnus Bjurstrøm, f. 8. oktober 1833 i Högsäter i Värmland. (Døde i Krokstadelva 25. juli 1925). Han flyttet til Norge i 1866 og kom først til Tistedalen og til Krokstadelva i 1873. Han fikk jobb som spikersmed på Spikerfabrikken. Han giftet seg med Krokstadelvingen Maren Olsdatter, f. 22. april 1859. (Hun døde på Casperplassen i Krokstadelva 29. april 1930).

Anders Magnus og Maren fikk 3 barn som vokste opp: Alfred f. 3. mars 1890, Severin f. 13. november 1897 og Olaf født 31. mars 1900.

Det er stor etterslekt i Krokstadelva.
(Slektsopplysninger ved Jonn Eriksen.))

En annen  var Conrad Fjeldheim som var med å stifte Birkebeineren. Han var sønn av Karl Hansen f. 15.9.1853  (d. Krokstadelva 28.4.1927) – som kom til Krokstadelva og  Spikerfabrikken fra Fet kommune i Akershus og hadde aner fra både Østfold og Sverige.

Vi som bor i Krokstadelva nå tenker nok sjelden på hvor mye av vår kultur som kommer fra industrien og tilflyttingen av folk i forbindelse med den.

Artikkel fra «PM

 

 

Jeg har funnet fram til 2 artikler om Spikerfabrikken. Den første er fra «P.M.» «Bedriftsblad for A/S Askim Gummivarefabrik, A/S Den Norske Kalosje- og Gummivarefabrik og A/S Vestlandske Gummivarefabrik». Det er Martinius Hamarstrøm som forteller. Martinius var faren til Åse, Erling og Ragnar. Martinius var i sin tid en sentral person i Eiker Historielag.

 

 

 

 

 

Den andre er en fin artikkel i Fremtiden 12. juli 1958. Det er Krokstadelvingen Roar Bråthen som intervjuer Aksel Stake og Martin Nilsen. De forteller om miljøet i Krokstadelva og bl.a. barnearbeid på Spikerfabrikken.

Fremtiden 12. juli 1958 – avfotografert på Eiker Arkiv.

Her er skisse over Spikerfabrikken og bygningene fra boka: «Fra spiker til cellulose». – som ble gitt ut i 1968

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jørn Bjerkeseth har eksempel på flere som kom til Spikerfabrikken (Jfr. kommentar): Erik Johansen/Marie Olsdatter kom fra Aker til Cappelens Fossesholm som Møller i 1858.
Han er senere møller ved Lysaker mølla, som må ha ligget like der Rakel/Kåre Lysaker bodde, og Lars Kåre bor i dag.(Møllebakken)
Sønnen,Ole Kristian Julius Eriksen f 1852 fikk 10 barn i Krokstadelva,og det ble starten på «Møllær Slekta».
Arbeidsulykker.
Ole Kristian, mistet en 15 år gammel sønn i reima på Spikerfabrikken 28 mai 1890, Karl Kristiansen f.1875. Senere druknet hans bror Erik Kristiansen, født 1876, 16 august 1931 i Cellulosedammen omtrent på samme sted.
Erik og Marie fikk en sønn til på Lysaker, Hans Petter Eriksen f 1861. Han finner vi fra 1900 til ut på 1920 tallet i Maridalsveien 39 i Oslo. Han var jo oppvokst med spikerfabrikken, og fortsatte sitt arbeidsliv ved DEN NORSKE HESTESKOSØM Fabrikk som smed. Denne er i dag en del av Mustad Fabrikker.
Kanskje det er også sant som de gamle Krokinger sa, at Abreham Lincoln i det Hvite Hus, hang lua si på en spiker, fra Krokstadelva?

Reklamer

7 kommentarer om “Spikerfabrikken

 1. Tusen takk! Dette var skikkelig artig lesning-moro å høre om hvordan livet var før. Dessverre er jo ikke noe tatt vare på i området der spikerfabrikken lå, men om Randi ved en anledning har mulighet til å fortelle noe som kan skrives ned eller lignende, så hadde det jo vært supert.Kunne vært moro å gå Krokstadsida og Stalltråkka for å peke ut hvor de ulike bygningene lå også-og jeg synes jo kommunen (selv om de har dårlig råd) kunne rydda og satt i stand området, fått opp infotavler slik at folk kunne få vite mer om denne store industrihistorien som foregikk her for godt over 100 år siden.

  Liker

 2. Jeg anbefaler jubileumsboka til A/S Krogstad Cellulosefabrik (75 år 1968).
  Den heter «Fra spiker til Cellulose» og tar for seg «Krogstad Spigerfabrique 1750-1890» og «Krogstad Cellulosefabrik 1893-1968»

  Her finnes også Martin Nilsens skisse over bebyggelsen m.v. ved Spikerfabrikkene i Krokstadelva.
  (Sender Arne kopi av skissen.)

  Liker

  • Hei Ranveig og Viggo! Takk for hyggelige kommentarer. Ja, det finnes mange muligheter og mye opplysningen omkring Spikerfabrikken og det området der den lå. Og ja Viggo, «Fra spiker til cellulose» er en fin kilde. Jeg kan legge ut Martin Nilsens skisse i selve blogginnlegget.

   Liker

 3. Morsomt å lese dette. En av min oldemors døtre ble gift med en spiker- klipper (!) fra Krogstadelva. Håper jeg kan bruke noe av denne artikkelen i slektshistorien min? Skriver selvfølgelig hvor jeg har funnet det.

  Liker

 4. Alltid moro å lese på Bloggen!!
  Erik Johansen/Marie Olsdatter kommer fra Aker til Cappelens Fossesholm som Møller i 1858.
  Han er senere møller ved Lysaker mølla,som må ha ligget like der Rakel/Kåre Lysaker bodde,og Lars Kåre bor i dag.(Møllebakken)
  Sønnen,Ole Kristian Julius Eriksen f 1852 fikk 10 barn i Krokstadelva,og det ble starten på «Møllær Slekta».
  Arbeidsulykker.
  Ole Kristian,mister en sønn 15 år gammel i reima på Spikerfabrikken 28 mai 1890,Karl Kristiansen f.1875.Senere drukner hans bror Erik Kristiansen født 1876,16 august 1931 i Cellulosedammen omtrent på samme sted.
  Erik og Marie fikk en sønn til på Lysaker,Hans Petter Eriksen f 1861,Han finner vi fra 1900 til ut på 1920 tallet i Maridalsveien 39,Oslo.Han var jo oppvokst med spikerfabrikken,og fortsatte sitt arbeidsliv ved DEN NORSKE HESTESKOSØM Fabrikk som smed.Denne er i dag en del av Mustad Fabrikker.
  Kanskje det er sant som de gamle Krokinger sa,at Abreham Lincoln i det Hvite Hus,hang lua si på en spiker,fra Krokstadelva?
  God sommer,Arne!
  Ps!Korriger om det ikke stemmer!

  Liker

 5. Takk for fin kommentar igjen Jørn. Det du skriver er jo en bekreftelse på at Spikerfabrikken trakk til seg arbeidsfolk som senere er blitt Krokstadelvaslekter. La kommentaren fram på artikkelen.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s