Krykke-Lars.

Mjøndalsgutten Krykke-Lars.

Eikerposten, fredag 28. november 1930 – side 1. Fotografert på Eiker Arkiv.

Ja, Mjøndalsgutten Krykke-Lars var overskriften på en artikkel på førstesiden av Eikerposten den 28. november 1930. Ikke mye personvern å spore i avisene den gangen.
I artikkelen får vi lese karakteristikker av Mjøndølingen som hadde fått ødelagt benet sitt og «blev krøpling for levetiden». Karakteristikkene gikk begge veier.  Han var en kjempestor, skulderbred kar, med et vakkert ansikt, med et par kloke øine, som stundom gnistret.   På den andre siden var han en «hurragutt», som likte en dram, ja kan hende to. Han var «dikter, slåsskjempe, filosof, låghalt og bare Gud vet hvad han ikke var».
Les denne fine historien om Krykke-Lars fra Mjøndalen – les om ulykkelig kjærlighet – les fine karakteristikker. En sånn kar skulle jeg gjerne ha som venn.  Han emigrerte til USA og det skulle vært interessant å få vite hvordan det gikk med han der – kanskje det finnes etterslekt i USA. Kanskje finnes det fortsatt slekt på Eiker.

Reklamer

4 kommentarer om “Krykke-Lars.

 1. Fin historie som jeg aldri har lest før,skrevet så tidlig som 1930.Forøvrig er det skrevet mye om, Lars Andersen Oseth født ca1840 d 1930,Minnesota.Skal på Eiker ha brukt navnet,Lars Mellomøya,og Over there,Luis Malloney.
  Artig lesning!!

  Liker

 2. Hei Jørn! Ja, det er ei fin historie og veldig godt skrevet. Det var den gangen da journalister ikke bare skrev i «telegramstil». De visste også forskjellen på da og når og de fleste av dem visste også når de skulle skrive de eller dem.

  Liker

 3. Det er blitt sagt og skrevet mye om Krykke-Lars og mye av det er bare oppspinn. Dessverre hadde Per Oseth en tendens til å legge på og trekke fra alt etter som han fant det for godt. Jeg har undersøkt så langt det er mulig pr. i dag om Lars Andersen/Louis Malone. Dette kommer i ei bok om «Utvandring fra Nedre Eiker til Amerika 1840 – 1940». Håper på utgivelsen til høsten. Nevner bare her: Louis Malone ble født under Vigeie, Mjøndalen 9. mars 1844, dro til Amerika 1879 og giftet seg med sin kusine Maren Andrine Olsdatter fra Krokstadelva. Hun var enke med 3 barn, Lars og Maren fikk 3 barn sammen. Lars/Louis døde i Duluth Minn 1914 og Maren (Mary) i 1935. Søster til Lars, Lene Carine Andersdatter dro også til USA og giftet seg der. Broren Peder Andersen Oset Østre (Rygeie) er stamfar til Oseth-familien på Steinberg. Mer oppl. i boka som kommer

  Liker

  • Hei Anne Marie! Jeg tenkte på deg da jeg la ut artikkelen om Krykke-Lars i forbindelse med bokprosjektet ditt om utvandrede Eikerværinger til USA. Jeg hadde ikke kjennskap til «Krykke-Lars før jeg leste Eikeposten fra 1930. Jeg visste ikke en gang at Eikerposten fantes før perioden 1964-1985. Ja, det har blitt skrevet mye rart om både den ene og den andre – og det er ofte liten sannhetsgehalt. Det er også sånn at når det har stått i ei bok eller i ei avis så blir det en slagt sannhet, eller rettere sagt en forfalskning av sannheten. Tror forresten ikke at det var Per Oseth som har skrevet akkurat denne artikkelen. Han var aktiv i Eikerposten, men det var i den perioden han var ansatt i «nye» Eikerposten.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s