Årsrevy 1936. Del 5

Årsrevy 1936. Del 5.

Her får vi flere nye fortellinger fra 1936.

sib_027226

«En tur på vannet» av Arne Fjeldheim.

En tur ut på vannet.

Bølgene skvulper om båten, og trærne gjenspeiler sig i vannet. Alt er så vidunderlig, vemodig i den klare midtsommeraften. Solen sender sine stråler gjennom trærne, og det skinner som diamanter i den klare småkrusende vannflatten. Inne fra land hører vi fuglene synger i vilden sky. Årene dunker i tollepinnene og det slår idylliske ringer efter dem. Nogen skogsvaler flyver over vannet og kvitrer. De skal ha en tur før de går til ro. Ørreten hopper efter innsektene som summer omkring. Der kommer de en stor flue. Skvulp, der hopper det en ørret op og snapper den.

sib_027227-linoleumstrykk

Linoleumssnitt

sib_027228-morgensolen

«I morgensolen» av Reidar Jørgensen.

 

 

I morgensolen.

Røken stiger fra pipen. Morgensolen stiger over de høie åser. Jorden ligger der med rim på. Garden er ikke slått med spiker, men bundet med seige kvister. Tunge skyer kommer mot solen.

 Reidar Jørgensen.

sib_027229

Fin tegning – akvarell av ukjent kunstner.

sib_027230-isakogen

I skogen av «Nulle Niksen» Hvem av jentene i klassen kan ha benyttet dette psevdonym ?

 

 

 

 

 

 

 

I skogen.

Skogens dystre graner vaier stille i sommer-solen. Mellem de mørke grønne graner, skimtes de lyse grønne bjerketrærne. I den stenete vei sildrer det en liten bekk som vasker stenene rene, og tar med sig kvister og blad som ligger der. Borte ved en gran ligger der en stor maurtue som myldrer av sorte små maur. Gjøken galer sitt ho ho ut i skogens stillhet. Å komme under gjøketreet er en vanskelig sak. Solen sender sine stråler like ned på en liten bjerk, og farver bladene gyldne. Små fugler flyver høit op i luften og synger de gladeste og fineste trillene sine.
Humlene flyver fra den ene blomsten til andre og suger op honning. Alle sags insekter surrer op i luften. Fra busk til buskspinner kingelveven lange tråder. Solen skinner på dem, så de ser ut som sølvtråder som henger der. Rogntreet står bøid, for det orker nesten kke å holde på de tunge røde klaser. Fuglene flyver bort i rogntreet og hakker på de sure, røde bærene. Sopper i alle slags vakre farver står ved veikanten. Nogen store og nogen små. Gamle skjeggete graner står og er nesten falleferdige. Derimot står det nogen unge frodige små graner ved siden. Det begynner så smått å kveldes, og solen har gått ned. Om en liten stund skimtes det en gul flekk mellem trærne. Tilslutt blir den større, og kommer lenger og lenger op på himmelen og farver trærne gule. Himmelsen er helt overstrødd med stjerner.

                           Nulle Niksen.

sib_027231

Se den fine håndskriften

 

 

 

 

 

 

Henrik.

Henrik går omkring og tigger efter mat og penger. Han kommer vær fredag til folk og skal ha lønning som han sier. Han er ikke noe videre fint klædd. Han går med en gammel og sund frakk, og en fæl lue, og går å kallrøker på en pipe. . Støvlene er sunde og fæle. Han barberer sig aldri, for når han skal ha av sig sjeggstubben, tar han en kniv å får av sig lit. Vasket sig har han vel aldri gjort. Han går i skitt til oppunder øra. Han har en søster i i Drammen som han kan få være oss, men han vil være i Mjøndalen, for han sir at i Mjøndalen fårn to middager på rappen.

sib_027232

Tegnet av Leif Bekkevold, Krokstad skole – 14 år.

 

sib_027233-kalkovn

R. Hegnes

 

 

 

 

 

 

sib_027234

I 1936 er altså ikke steinbroleggingen ferdig enda.

 

Riksveien er ikke færdig på langt nær enda. På Stenberghaugen skjærer de ut full veibredde. Det er tungt og arbeide der, for leira er svinehard og snø og tæle attpå da så blir det enda værre.

 

 

 

 

sib_027235

 

Når man skal strekke ut tråen bruker de gjerne hest, med en drag og mann. De binder fast enden i dragen, og det går nokså lett for tråen går på en talje i vær mast.

Av Sverre Horgen 13 år.

 

 

.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s