Lærer Jon Skolmen

Lærer Jon Skolmen og Krokstad skole.

Med sine 101,5 år er naboen min, Gerg Horgen, er en av de eldste i Nedre Eiker. Hun kan huske tilbake til da hun selv var lita jente. Hun husker godt og forteller om Krokstadelva helt fra før 1920-tallet. I disse dager har vi snakka om at Krokstad skole har 200-års-jubileum i år.

Gerd forteller om skolegangen og hun forteller gjerne om sin lærer Skolmen. Hun begynte på skolen i 1922 og fikk Skolmen da hun begynte i 4. klasse i 1925. På spørsmål om det var det året han kom til Krokstad skole svarte hun: «Nei, Laila, søsteren min fikk også Skolmen som lærer da hun begynte i 4. klasse og det var det året han kom til Krokstad skole». Laila var født i 1912 så da konstaterer jeg at det Skolmen begynte på Krokstad skole i 1922.

Jeg spurte henne også om de tegna mye i klassen. «Nei, det var i Busen det», svarte hun.

Når det gjelder «Busen» har Bjarne Stufsrud fortalt at Skolmen nærmest ble henta inn for å takle den vanskelige klassen han gikk i. Den klassen ble kalt for «Buseklassen» eller bare «Busen». Helt forferdelig at det kunne opprettes en slik klasse.

Skolmen hadde ifølge Bjarne fått spesialutdanning for å ta seg av vanskelige/urolige elever. Sånn som jeg har forstått det, var denne klassen elever fra flere årskull. Det var urolige elever og noen hadde det vanskelig hjemme og noen klarte kanskje akkurat derfor heller ikke å følge med i fagene på skolen.

Jeg har fått fortalt følgende om de første dagene han var lærer for «Buseklassen«. Klassen hadde bestemt seg for at de skulle «ta rotta på» denne læreren også. Da han kom inn i klasserommet hagla det med strikker og papirkuler mot han så snart han vendte ryggen mot klassen. Alle hadde jo tilgang på strikk i Krokstadelva for alle hadde jo en eller annen kjenning som jobba på «Kalosjen».

Skolmen syntes å gi blaffen i klassen og bråket. Han gikk opp til tavla og tegna tavla full av fine tegninger mens papirkuler og strikk fór gjennom lufta. Han var jo å regne som en kunstne når det gjaldt tegning og maling.

Det ble litt stillere i klassen etter hvert, men Skolmen snakka ikke med klassen i det hele tatt. Han strøyk ut alt sammen og begynte å tegne tavla full på nytt, men da med venstre hand. Da tavla på nytt var full av fine tegninger var det stille i klassen, men Skolmen brukte svampen på nytt og strøyk ut tegningene enda en gang. Han snakka fortsatt ikke med klassen, men begynte å tegne med begge hender samtidig og tavla ble etter hvert full av fine tegninger igjen.

Da hadde det blitt helt stille og Skolmen snudde seg til klassen og begynte med å si noe sånt som: «Nå var det jammen blitt så stille og rolig her at vi kanskje kan begynne å lære noe også». Skolmen var fra første dag venn med elevene og alle som en elska jo den nye læreren.

Skolmen var gift med med Krokstadelvajenta Astrid Jensen, og jeg har fått høre at sønnen Jon allerede var «godt og vel påtenkt» da han flyttet til Oslo i 1940. Tegningen under sier sitt om hvor godt likt han var.

farvel

Her har elevene tegnet Skolmen og seg selv da han skal slutte på Krokstad skole. Rørende avskjed med en godt likt lærer.

Jeg jobber som frivillig medarbeider på Eiker Arkiv og har brukt en del tid på å avfotografere en stor samling med barnetegninger som Skolmen hadde tatt vare på og som var lagret på skolen. Jeg antar at jeg har avfotografert 7-800 barnetegninger. Mange helt utrolig fine tegninger.

I forbindelse med skolens 200-årsjubileum har jeg i samarbeid med 2 pensjonerte lærere jobba med tegningene og har tatt utskrift av mer enn 100 utvalgte tegninger. Disse er hengt opp i gangene på skolen. Ellers ser jeg på det som et privilegium at jeg har fått være med på å bidra litt i feiringen av skolen. Fint å få være sammen med så mange flotte barn. Det virker som om Krokstad skole er en god skole både for elever og lærere.

Tegningene er stort sett fra 1930-årene og er tegnet av elever født i 1922 og 1923. Skolmen meldte også på en del tegninger til nasjonale tegnekonkurranser og flere fikk premier for tegningene sine.

I 1936 ga han elevene sine i oppgave å lage «Årsrevy 1936» hvor elevene har fortalt om bygda, om bl.a. arbeidsliv og fritid og om livet hjemme og ute. Tegningene og fortellingene forteller samfunnshistorie og lokalhistorie og jeg har fått tillatelse av skolen til å legge ut «Årsrevyen» her på bloggen. Den kommer snart og den kan jeg anbefale dere å følge med på.

En kommentar om “Lærer Jon Skolmen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s