Bygningskommunene.

I forbindelse med innlegget om «Krokstadelven Brannstasjon» ser vi at det er Krokstadelven Bygningskommune som står for bygging og finansering av denne.
Jeg har fått et par spørsmål om hva i all verden en bygningskommune er og har funnet fram et innlegg om dette som min bror Svein Jørgen skrev i min bror Viggo sin blogg i 2002.

Bygningskommunene
Fredag 12. Jul.  2002

De gamle bygningslovene bestemte at når bebyggelsen i et område i et herred, etter nærmere regler, ble en tettbebyggelse, skulle dette området danne en egen bygningskommune. Herredsstyret skulle overlate styringen av bestemte saker til et eget styre i Bygningskommunen, tilsvarende som ellers i herredsstyret. Et av ansvarsområdene var ordningen av brannvesen. Bygningskommunene blei også en tid benevnt «Brannkommuner».

Bygningskommunene fikk også sin egen økonomi. Nær knyttet til Brannvesenet var vannforsyningen. Bygningskommunene hadde også ansvaret for veiene i området som ikke var del av amtets veinett. Kontroll og vedlikeholdsplanlegging av vegnettet var Lensmannens ansvar.

Senere var det bygningskommunene i Nedre Eiker som ordnet og administrerte Elektrisitetsforsyningen. I Krokstadelva og Mjøndalen blei elektrisitetsforsyningen tidlig utbygd slik at de ga et inntektsgrunnlag som satte dem i stand til å bygge ut vannverk og brannvesen. Vannverkene ble sett på som en del av brannberedskapen. Norges Brannkasse ga tilskudd til byggingen av vannverkene når disse var utbygde.

Det var flere brannberedskapstiltak. Et av dem var varslingssystemene. Brann blei en tid varslet med trompetsignal. Det blei også satt opp ei «Brannklokke ovenfor «Bærja» oppe i Krokstadelva. Denne var hyppig brukt ei tid. Det var to slangestasjoner, en ved Sagstedbrua og en ute ved Kalosjegata. Den ved Sagstedbrua er den vi kjenner som «Den gamle brannstasjonen». Der var også lageret for vannverket og annet utstyr som bygningskommunen disponerte.

Bygningskommunene hadde sine egne Brannsjefer.

I det vi i dag kaller Krokstadelva var det en tid to bygningskommuner, Sandstranden og Krokstadelva. Beliggenhetene sier seg selv.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s