Skal Vestfossen bli egen kommune?

Vestfossen kommune?

Det ville ifølge «foretagne beregninger» visstnok bli en robust kommune.

I disse dager er det «i vinden» å drøfte mulighetene for å få til kommunesammenslåinger. Det er lansert et nytt uttrykk om dette: «Robuste kommuner». Ikke så lett å bli enige om sånt. I Nedre Eiker er det visstnok et knapt flertall i befolkningen som vil slå seg sammen med Øvre Eiker, men det virker ikke lett å få til det, for folk fra Solbergelva og Mjøndalen er overrepresentert i kommunestyret i Nedre Eiker.

I Øvre Eiker er de «seg selv nok», og der oppe eller rettere sagt der i vest, vil de ikke slåes sammen med fattigkommunen Nedre Eiker.

Jeg tror at «odelsgutten» Øvre Eiker ville fått et godt ekteskap med «fattigjenta» fra Husmannsplassen Nedre Eiker. Jeg synes forresten at Nedre Eiker har store rikdommer og trenger ikke å skamme seg over f.eks. sin del av Finnemarka i nord og Mjøndalsskauen i sør. Og så mye koselige folk det er her. Vi har både «Spareland» og vi har MIF og vi har mye annet å «heie» på. Hvis vi ikke får det til på andre måter, får vi dele Nedre Eiker utafor kjærka et sted og la Drammen få Solbergelva og Ytterkollen og så får vi andre bli en del av Eiker. Det ville bli en robust kommune det!

Hvis Ytterkollen hadde tilhørt Drammen er jeg 100 prosent overbevist om at det nye fylkessykehuset hadde blitt bygget på Ytterkollen. Det er jo alt for dumt å bygge et stort sykehus på Brakerøya, midt i et av norges største trafikkknutepunkt.

Tilbake til Vestfossen kommune. Vi kan lese at det «forleden», altså for 100 år siden, ble holdt møte i bygningsrepresenskapet i Vestfossen. Der var frammødt omtrent samtlige av huseierne i Vestosssen, omkring 100; og møtet lededes av materialforvalter Fredriksen.

Tanken om Vestfossens utskillelse fra Øvre Eiker vandt tilslutning. Det valgtes tillikemed en kommite på 3 mand for å utrede saken, nemlig kjøpmand Dæhlin, lærer Alme og kjøpmand Nedberg.

SiB_020900

For 100 år siden var det tanker om hvorvidt Vestfossen burde bli egen kommune. Fremtiden for 27. april 1916 avfotografert på Eiker Arkiv.

Nå 100 år etterpå er det vel greit at Vestfossen fortsatt er en del av Øvre Eiker – jeg synes faktisk at Vestfossen er en edel del av Øvre Eiker.

.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s