Første sommerdag

Fjortende april.

Hei «følgere» og andre lesere av innleggene på «Eikerbygda».  I dag er bloggen 270 dager gammel og dette er innlegg nr. 300. Håper at dere henger med og finner noe av det interessant.

Dagen starta med snø i lufta enda det er 14. april og «1. sommerdag» i dag. Det var nok han der oppe som bare tulla litt med oss på morran. Nå som klokka nærmer seg halv tre så stikker sola fram og vi skjønner at dette med snø bare var en spøk og at det er vår.

I gamle dager var 14. april og 14. oktober også «flyttedagene». Det var da bøndene skreiv kontrakt med gårdsgutter og tjenestejenter og andre gårdsarbeidere. I gamle dager var det liv og røre på torvet i Drammen på disse dagene. Jeg begynte å jobbe på Drammen Arbeidskontor i Kirgegt 1, i Drammen i 1961. Min gode venn og kollega Oddvar Fahlstrøm som hadde vært ansatt siden krigen fortalte at helt fram til 1959 hadde Arbeidskontoret nærmest «auksjon» på torvet på de dagene.

Daværende sjef, Finn W. Spone hadde på forhånd innkalt alle som sto oppført som arbeidssøkere til gårdsarbeid. Han sjøl sto øverst på torget med «megafon» som var veldig moderne greier på den tida. Så kunne han f.eks. rope opp: «Gårdsgutt, 24 år, fra Hedmark, med allsidig praksis». Så kom bøndene for å prate med han og kanskje helst besiktige han for å finne ut om det var en de ville ansette. Det var nesten på samme måten som om han skulle kjøpe seg en hest. – En etter en blei ropt opp og det var fjøsrøktere og andre gårdsarbeidere av begge kjønn.

Som regel gikk det greit for seg, men det gikk rykter om at en og annen bonde tok med seg gårdsgutten på Harmoenien eller Grand og skjenka han litt for å få han til å godta ei litt dårlig kontrakt. Det blei skrevet skriftlige kontrakter og noe av lønna var ofte husrom. Husrommet var ikke alltid av beste sort og hvis en hadde kommet et sted hvor en ikke trivdes, var det nesten umulig å komme unna før kontraktstida var omme, som regel ett år.

Rart å tenke på at sånn var det for bare litt over femti år siden. Den delen av arbeidsmarkedet er nesten borte.

.

Reklamer

2 kommentarer om “Første sommerdag

  1. Takk for info om 14. april. Det skal jeg ta vare på! Det året jeg ble født, ble det i alle fall en svært varm sommer på Vestlandet, fortelles det.
    Her i Halden var det også kaldt på den 14. i år, og så vidt jeg husker, har det vært ganske så kjølig hvert år, som regel, uansett sommerdag eller ikke. Likevel- det som skjer i naturen viser at vi er inne i en annen tid på året.
    Som du kanskje har skjønt av det jeg skriver her, er 14. april min bursdag, men hvor mange bursdager jeg har hatt, se det skriver jeg ikke her. Men det var morsomt at du skrev om dagen min.

    Liker

  2. Hei – så bra! Fin dag du har valgt. I dag er det 28.4. med regn i lufta og litt sur vind, men ute er det grønt og fint likevel. Det er ikke mye som kan måle seg med nordens vår og lyse sommernetter.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s