Nora forteller. Del 10.

Del 10

Om mamma og om Birger og hans familie.

Jeg vet ikke om jeg skal skrive videre om mitt liv, men jeg skal i alle fall skrive om da mamma hadde et inneklemt brokk. Hun hadde vært syk hele sommeren og doktoren skjønte ikke hva det var, men da jeg lå og hadde fått Mirjam den 25.11.1935 så kom pappa opp til meg og sa: «Du må ikke bli forskrekka over at det blir noe ruslasjon nede, for Maren skal på sykehuset». Olga Martinsen, eller Stensrud som hun heter nå, ble med pappa på sykehuset. Hun hadde vært hjemme og hjulpet til da mamma var syk. Mamma kom på operasjonsbordet og Olga og pappa gikk fram og tilbake i korridoren og venta for det var jo veldig alvorlig. Da sa pappa: «Bare Maren blir bra igjen så skal jeg varske meg på beina å.» Så alvorlig som det var så kunne ikke Olga annet enn å smile. Det var så om så med både vaskemuligheter og vaskevaner så mamma hadde nok mast på han for å få han til å vaske seg.

Så får jeg fortelle en episode jeg har fått fortalt om da Birger, mannen min, var liten. Jeg synes jeg ser han for meg, svart og fæl og barbeint. Han fløy opp og ned inne på stranda, for hans far og broren Arne hadde rodd ut på elva. Så opte han: «Få bli med deg på blåtan da pappa». Han skulle si «flåtan», men han kunne ikke snakke reint. Oskar ville vel ikke ro inn igjen så han sa «nei». Da ropte Birger «Ditt-Oskar, Ditt-Oskar».

Birgers mor het Bertha Jensen Lysaker. Hennes far var fra Krokstadelva og het Anders Jensen Lysaker og kona til Anders het Mari Rendalsbråten og var fra Rukkedal i Hallindal. Jeg husker at de dro med rutebil fra Nesbyen og opp Rukkedalen til Myking hvor de hadde ei seter.

Birgers far het Oskar Mikkelsen og var Krokstadelving. Han var sønn av Johan Mikkelsen. Johan hadde vært gift to ganger. Den første kona het Anna Marie. Hun var fra Krokstadelva og var av Katterud-folka. De fikk 3 barn. Den eldste het Mathilde og hun ble gift med Oluf Sten. Hun var med i kommunestyret og var med og stifte Arbeiderkvinneforeningen. Hun hadde 4 gutter og 4 jenter som levde. Den ene sønnen, Nils, var på stortinget og en av jentene var lærerinne. De var «gode hoder» på dem, men de hadde jo ikke råd til å koste utdanning på dem.

Det andre barnet til Anna Marie og Oskar het Josefine og ble gift i Lier, og den minste het Andreas. Anna Maria døde da han var liten og Andreas ble satt bort til noen i Drammen.

Den andre kona til Oskar het Maria og var fra Sverige. De fikk 3 barn. Kristine som ble gift med Ludvik Berget og fikk 1 gutt og 4 jenter: Johan, Marie, Rakel, Mabel og Doris. Doris døde i 17-årsalderen.

Oskar, den andre sønnen til Johan var faren til Arne og Birger. Johans tredje barn var Olga og hun ble gift med Karl Støa. Olga og Karl fikk ikke egne barn, men tok til seg ei jente som Karl var onkel til.

 

Foreldrene til den andre kona til Johan kom fra Sverige og bodde i ei lita stue på Langemyr. Det ligger bort mot Blåfleld.

Så kom Maria og broren etter og de gikk hele veien, broren het Anders.

Maria hadde tjent på en gård i Sverige og bonden hadde forbrutt seg mot henne. Hun var gravid da hun kom hit. Hun fikk en datter som het Anna. Hun var med i den båten som kantra på elva. Det var før det blei bru over til Mjøndalen så de brukte båt for å komme over. Johan Mikkelsen var Sundmann. De hadde vært på fest på Bedehuset og det var mange som skulle over med båten. De ble vel for mange i båten og Anna og søsteren til Tilla Veistad drukna. De hadde tjeneste i Mjøndalen.

Johan Mikkelsens andre kone Maria var bare 16-17 år den gangen. Hennes bror Andreas ble gift på Kongsberg. Han er bestefar til Astrid som var gift med Hans Gulbrandsen.

Oskar, far til Birger, mista kona si Bertha da Birger kom til verden i 1909 da Birger kom til verden., men sorgen varte ikke så lenge for i 1910 så fikk han en gutt med Helga Øen. Han het Harry og han var en riktig snill og kjekk gutt. Harry ble gift med Bergliot Horgen som var søster til lensmann Horgen.

Harry og Bergliot ble skilt og det ble Harry som tok seg av de 4 sønnene.. Det ble noen kjekke gutter. Harry levde bare for guttene sine og gifta seg ikke igjen.

Oskar ble derimot forlovet før sørgeåret var omme og gifta seg med ei fra Ringerike som het Gunvor. Hun hadde ei datter som het Esther. Hun hadde fått han med godseier Taulow. Hun tjente der og så ble hun med barn med han. Esther døde en stund etter hun ble konfirmert. Jeg gikk i samme klasse og jeg husker at lærerinna vår, fru Orning sa at en kan se at Esther er en Taulow. Esther hadde lange fletter og hadde store blå øyne.

Simen Lauritsen sa at mora til Birger var den kjekkeste og peneste jenta som hadde gått over Gatetråkka og at Bertha og Oskar var det kjekkeste paret som hadde gått opp kirkegulvet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s