Nora forteller. Del 9.

Del 9.

På danseskoleball og på tur til Oslo:

Mor og far var mye sammen med Margrethe og Fredrik Lysaker. De hadde 12 barn og det syntes jeg var stas. Fredrik hadde vært i Australia før han gifta seg og han var mye eldre enn Margrethe. Hun var vel ikke mer enn 17 – 18 år da de gifta seg.

Jeg var mye sammen med Johanne, Maja, Anna og Martha, og Martha bor jo her på Pleiehjemmet så vi er mye sammen nå også.

Barna der fikk aldri gå på kino og fikk heller ikke penger til «rart». Det gikk jo ikke med en så stor barneflokk, men jeg husker at da det ble arrangert skoletur til Bergen fikk de være med. Jeg fikk ikke lov for det kosta 25 kr, men så var vi i selskap hos Lysaker og da spurte jeg om jeg kunne få være med hvis jeg brukte sparepengene mine. Da ble det til at jeg fikk lov og Anna måtte gå over til Mjøndalen og melde meg på hos Aaustad for å skrive meg på.

Ja, så var det danseskole og det fikk også Johanne og Anna lov til å være med på. Jeg fikk ikke lov, men så ble jeg bedt med Johanne og Anna på avslutningsfesten. jeg husker at jeg var så fin for Karen Gulbrandsen hadde sydd muselinkjole med tunger på kraven og i livet og var det rubbet smale rosa silkebånd. jeg hadde langt løst hår med fall og med rosa sløyfe i det lyse håret. Da følte jeg meg veldig fin – og da kom en som het Åsmund Gulden og bød meg opp til dans.. Og jeg som aldri hadde vært ute på et dansegulv før, men jeg torde ikke å si nei så jeg fulgte med så godt jeg kunne. Det verste var at det var skjørtedans og det hadde jeg hverken sett eller hørt noe om. Jeg fulgte med så godt jeg kunne – det var først å ta noen skjørtetak og så danse vals innimellom, og så skulle vi holde skjørtekanten ut. Det glømte jeg, vet du for jeg hadde nok med å se etter hvordan de andre dansa. Hver gang vi kom dit hvor danselærerinna sto så sa hun: «Hold ut skjørtene». Åsmund tok nok skrekken for han bød meg ikke opp mere.

Åsmund var en kjekk og pen gutt og var mitt første svermeri.

Josef hadde 25 kr i banken i Mjøndalen og så var det en dag som Reidun gråt fordi hun hadde mista 25 øre. Da ville Josef trøste henne og sa at det ikke var noe å gråte for. «Tenk på banken, som har somla bort 25,00 kr. for meg da.» Ja, 25 øre var mye den gangen. Det kosta f.eks. 25 øre for å komme på kino.

Nå vil jeg skrive om Margith Fagerhøi. Hun sitter i rullestol pga muskelsykdommen. Hun kan ikke gå, men den gangen jeg skal fortelle om skal jeg si at det var fart i henne. Vi skulle reise til Oslo for å besøke min søster Ingeborg. Vi var vel så vidt konfirmerte.

Vi hadde bestemt oss for å gå på sirkus om kvelden. Før vi gikk skulle vi stelle til mat. Jeg sto med ryggen mot ovnen og skrelte poteter og Ingeborg holdt på ved ovnen. Det var fyr i ovnen, og ved siden av hadde hun i tillegg et parafinapparat. Det var kommet litt parafin i skålen på apparatet. Hun var så uerfaren at hun ville helle parafinen i ovnen. Det skulle hun nok ikke gjort for det tok fyr i hele apparatet.

Ei frue som bodde i 2. etg. kom ned og fikk kasta noen puter og tepper over flammene. Barna skreik «Brann i 1. etasje». Brannen blei slukket, men du skulle sett´a Margith. Hun greip veska og hoppa helt fra soverommet og ut i gangen. Hun tenkte vel at her var det best å redde pengene sånn at vi kunne komme oss hjem igjen.

Ingeborg fikk svidd bådet håret og øyebrynene sine, så det blei nok ikke noe sirkus på oss den kvelden.

Reklamer

2 kommentarer om “Nora forteller. Del 9.

  1. Hei!
    Dette er så gøy å lese!Tusen,Takk,Arne!!
    Margit Kristiane Fagerhøy og Nora var tremenninger. Margit var datter til Maren Jørgensdatter,Jørgen Jørgensens eneste datter. Magit er født 20 september 1908 i Lysakereie.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s