Noras fortelling. Del 6

Nora Mikkelsen f. Nilsen forteller. Del 6.

Johan blei gift med ei jente fra Stemberlanda – søster til Lina, kona til Albert Bråtan. Johan hadde en gutt som het Jørgen og tre jenter som het Martha, Kristine og Borghild.

Kristine blei gift med Ole Brekke og fikk Dagmar, Arthur, Kåre, Jørgen, Valther, Borghild og Karin.

Martha blei gift med Johan Horgen, men jeg veit ikke hva alle de barna het – Erland, Ole Karsten, Jørgen, Dagny, Karen, Valborg og så var det vist et par til.

Jørgen, sønnen til Johan døde vist 17 år gammel. Borghild blei gift med Hans Brekke og hun fikk to barn, en gutt som het Olav og ei jente som het Emilie. De blei gift med to søsken som de var tremenninger til, Sverre og Elisabeth Haugen.

Olav og Elisabeth fikk en gutt som var født med sukkersyke. Sverre og Emilie fikk 2 jenter og jeg tror at den ene av dem ikke var så frisk. Det er kanskje ikke så heldig å gifte seg med noen en er i slekt med?

Johan bodde først hos Borghild, men hun døde tidlig. Jeg tror at hun døde i barselseng. Siden bodde han hos Kristine. Han var så pen og kjekk og snill kar.

Min far var ivrig fagforeningsmann. Han hadde jo levd opp fattigdom, så han skulle jo kjempe for å få det bedre, men når kapitallistene skjønner at de er slike så byr de dem gjerne formannsstillinger. Det har jeg sett andre steder også at den ene etter den andre. Den eneste jeg vet om, som ikke tok i mot en sånn stilling, var Arthur Ryghseter. Han var kommunist og det stred mot hans overbevisning.

Ja, så gikk det slik til at pappa fikk stilling som assistent på Krogstad Cellulosefabrikk og da fikk han bra fortjeneste, hus, lys og ved. Han fikk et stort hus som hadde vært en stor bondegård. Det var Spirstøen og lå på sletta like ved fabrikken for han måtte bo nære ved, for hvis det var noe som gikk i stykker, måtte dem sende bud på han. Jeg husker mange netter da de kom og banka på vinduet og sa at han måtte komme. Etter hvert ble det lagt inn telefon fra fabrikken.

Ja, jeg husker godt at mor og far, Andrea og jeg skulle få være med og se på huset. Det var så mange og store rom og vi fløy etter hverandre. 4 rom og kjøkken i 1. etg., 2 store rom og 2 alkover og et stort loft i 2. etg.

Det ble stor forandring. Jeg hadde ikke lyst til å flytte, men jeg måtte jo følge med. Jeg lengtet så veldig oppover til skogen og bekken og vennene mine. Vi flyttet i 1915 og jeg var så vidt begynt på skolen.

Vi hadde kuer og gris og høner for vi hadde jorde som gikk helt bort til Gatetråkka og Meieriet, men så tok fabrikken en del av jordet til tømmerlunner og da slutta vi med kuer. Vi hadde likevel mye jord igjen til poteter og korn og høy. Spirstøen hadde vært en stor gård som hadde gått helt ned til elva, men så kjøpte de gården og anla fabrikken der. Det var faren til Ole Ulleberg som eide den. Ole Ulleberg var min skolelærer.

Jeg husker en dag da jeg gikk oppover til Andrea og vi lekte helt til det ble mørkt om kvelden. Da var jeg redd for å gå hjem, og da gikk jeg bort til bestemor og spurte om jeg kunne få ligge hos henne. Hun sa at det ikke var plass, men jeg kunne jo ligge på den kisten der den sto borte i en krok. «Nei å truru morri og farrin si´r hvis du ikke kommer hjem? Nei, følj´a ner på Kleivstupet du Lisa, så hu kommer hjem». Da var jeg sint på bestemor – og den stua hvor det hadde vært 1 voksen og 6 barn, så var det ikke plass til meg. En tenker jo ikke så langt når en er et barn.

 

Reklamer

5 kommentarer om “Noras fortelling. Del 6

 1. Kleivstupet, det var interessant!
  Arne, husker du jeg nevnte navnet Kleivfossen?
  Mener å huske det navnet på fossen fra gamle dager, men langt fra sikker. Tydeligvis brukte de navnet Kleivstupet om stien ved siden av fossen da…
  Kjempeglad for at du legger ned alt dette arbeidet Arne!

  Liker

 2. Er imponert,jeg her kom jo,oldeforeldre og bestefar !
  Johan «Jørns» blir g.m.Karoline Christensdatter født 18 august 1856 ,død 5 september 1908.Så han var lenge enkemann.Da var det sikkert godt med døtre i Brekke.
  Nevnte Dagmar Elise Brekke f28 mars 1905 død 22 desember 1976,ble gift med «gullgraver,fangstmann» Oscar Horgen.Hun ble påkjørt og drept i Horgensvingen.
  Forøvrig husket Nora,alle barna til Martha Johansdatter,min oldemor,hun flyttet fra Nordre Horgen i 1928 og til Gurann i Holmestrand.Hun vantrivdes fra 1928 til hun dør 10 mars 1951.Hun forlangte å bli gravlagt på N.Eiker,var født i Brekke,og ville se ælva.
  Takker så mye,Arne.

  Liker

 3. Dette er så bra at du får nedskrevet! Du spurte om noe ang Blåflellsletta og Edit? Det har jeg, et stykke sto i Birkebeineren for noen år tilbake. Jeg var ikke formøyd med det,m en det skulle være kortfattet. Dette har du kansje? Fint å lese om Ole Ulleberg, han var bror til Emma som ble gift med Karl Blaafjeld (som det ble stavet). Dette var foreldrene til min svigermor, som også var venninde med Dagmar Horgen og hun som vantrivdes i Holmestrand! Artig! Takk 🙂

  Liker

  • Ja Rune, vi diskuterte hva fossen het. Moro å få litt innspill fra et «tidsvitne» som Nora..
   Og Jørn, Det er moro for meg å formidle når en får så hyggelige kommentarer.
   Trine – jeg har ikke den historien. Fint at du liker å lese det jeg legger ut.
   Takk til alle sammen. Det inspirerer til å fortsette når en får så gode innspill – og deres kommentarer utfyller historien. Takk til familien til Nora også som lar meg få lov til å formidle dette.

   Liker

 4. Vi brukte navnet «Kleiva» om stien som gikk rett ut åsen fra Granbakken, og kom ned ved bekken og brua. Hadde den som skolevei så sant det ikke var mye snø. Stien gikk ganske nær stupet ut mot bekken midt oppi lia. På andre siden av stien der, var det noe slags «oppkomme» hvis jeg ikke husker helt feil.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s