Birkebeineren.

Seniorgruppa til IBK.

Det er skikkelig fart i seniorgruppa til Birkebeineren. Helt utrolig bra det de får til. På siste møte var det på nytt kulturarrangement av høy kvalitet og ca 75 frammøtte Birkebeinere.

Reidar Andresen og Rolf Larsen hadde tatt for seg IBK-MIF-revyene på 50-tallet og med allsang med hovedvekt på Åsmund Larsen sine viser. Vi fikk også høre Åsmund og andre i opptak. Opptakene var ikke av stor kvalitet, men det var både moro og vemodig å høre stemmen til Åsmund Larsen og Lyder Fjeldheim m/flere.

Som introduksjon til «Krokstadelvasangen» hørte vi Åsmund framføre følgende på skikkelig Krokstadelvadialekt: (L inne i et ord betyr tjukk L)

«Je har i lang tid vort en værm beundrer a språket her ti KrokstæLva. Det kommer si my` uta det at je ær KrokstæLving sjøL. Ja itte helt ekta kanskje, nærmest en sånn dærre KrokstæLva-Amrikaner, KrokstæLving etter´a mor og Amrikaner etter en a vennane te´n far. La mæi lissågodt si det med det samre: Vi får itte ha no dialekt vi – vi bur for nære by´n.  Så dæfferså sir´em at vi bare snakker stygt. Javel, døm snakker stygt oppi Sandsvær au, men det bLir no langt aent det, for det er ekta dialekt det, men hari nonsti hørt iti KrokstæLvadialekt? Never mind. Det er reint te å bLi kvæLm a. Je trur nå likavæL det je da, atte språket vår gjør like go´ nytte for si som andres. Vi har for eksempel et oL som på nynorsk hetter heimebrygg – i KrokstaLva hetter de himebrent og je trur je tør si et så stort et oL at himbrenten vår er væL så god som heimebrygget demses.

Han dærre Bjørnson var itte så kLein når det var snakk om å skrive dikt, men sånt språk som han brukte. Han har bLant aent skrivi et dikt som hetter «Ja vi elsker dette landet». Haru hørt no så tørt? – men nå har je skrivi a om te KrokstæLvisk, og nå ska dere høre å my mere følelse det bLir tia:

Ja vi er så gla ti detta landet
som attere rusler framover
fura å værbiti over vassføyka
me sånn bortimot en tusen him
elsker, elsker det og grubler
både på gammærn og på gamla
og den dærre saganatta som slepper
drømmær rett ner på matjoLa te vårs.

Det var aent tel nasjonalsang det tenker je. Nå ære en her i KrokstæLva au som har laga en nasjonalsang bare for Krokstælva.- Han vil helst værra anonym for det at je liker itte å holde mi sånn frampå – men nå ska dere få høre åssen det låter:»

Den kan dere se i et av innleggene fra i går.

Reidar Rolf og jeg har sitti på Eiker Arkiv og forberedt innslagene som ble framført på klubbhuset til IBK.

Jeg vil enda en gang trekke fram alle ildsjelene som gjør disse kulturinnslagene mulig.

Takk til Styret i seniorgruppa til Birkebeineren gjør en formidabel innsats. Jeg har ikke hørt om andre som klarer å få fra 50 til 75 medlemmer til å møte opp trofast på arrangementene.

Takk til Reidar og Rolf som nesten er å betrakte som profesjonelle underholdere.

Takk til Eiker Arkiv som tar vare på så mange kulturskatter.

 

Neste gang skal Arve Somdal vise gamle bilder fra Krokstadelva.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s